Παραλία Βάι

Η παραλία Βάι είναι ένα από τα μεγαλύτερα αξιοθέατα του μεσογειακού νησιού της Κρήτης. Διαθέτει το μεγαλύτερο φυσικό φοινικόδασος της Ευρώπης, που αποτελείται από τον Κρητικό Φοίνικα Χουρμά (Phoenix theophrasti).

Για τον τουρισμό το Βάι ανακαλύφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970 από τον Ρίτσαρντ Γουάιτ και φίλους από το Βόρειο Λονδίνο, το Μπέλφαστ και τη Βαυαρία, στα τέλη εκείνης της δεκαετίας έγινε δημοφιλής από τους τελευταίους Χίπις που έφυγαν από τα hot spots Μάταλα και Πρέβελη. Στις αρχές της δεκαετίας του 1980 το Βάι ήταν γεμάτο τουρίστες με σακίδια από όλο τον κόσμο, οδηγώντας σε ένα μείγμα χαοτικού κάμπινγκ και σκουπιδιών. Το Βάι περικλείστηκε και κηρύχθηκε προστατευόμενη περιοχή. Το μοναδικό δάσος ανέκαμψε, η παραλία έγινε καθαρή.

Πλέον είναι ένα μεγάλο τουριστικό αξιοθέατο και τον Αύγουστο είναι δύσκολο να βρεις ένα σημείο στην παραλία ή μάλιστα οπουδήποτε να παρκάρεις. Αν χρειάζεστε τις τουαλέτες θα πρέπει να πληρώσετε ένα ή δύο ευρώ. Επειδή είναι απαραίτητο να πληρώσετε για τη στάθμευση, οι άνθρωποι σταθμεύουν στο δρόμο, οπότε η πρόσβαση μπορεί να είναι δύσκολη.

Η παραλία με τους φοίνικες, που ανήκει στη Μονή Τοπλού, είναι το τουριστικό κέντρο της Ανατολικής Κρήτης, με χιλιάδες επισκέπτες κάθε χρόνο. Το Βάι βρίσκεται κοντά στο Παλαίκαστρο, τη Σητεία και τα νησιά των Διονυσάδων.